Rumah > Berita > Kandungan
Kepentingan strategik bahan baru
- Sep 28, 2017 -

Penjanaan daripada bahan-bahan baru, generasi peralatan baru. Hari ini, industri bahan-bahan baru telah memasuki tempoh yang baru pembangunan yang pesat, mengikut pasaran pembangunan keperluan, untuk mempercepatkan pembangunan industri bahan-bahan baru, meningkatkan daya saing negara untuk menjadi bahagian yang penting dalam pelaksanaan strategi pembangunan mapan, keadaan yang dikeluarkan dalam "dan keputusan untuk membangunkan strategik baru muncul industri" (Guo Fa [2010] 32) akan menjadi bahan baru sebagai "kedua lima"tempoh Kebangsaan kekunci untuk menyokong pembangunan industri ini. Menjelang 2015, industri bahan-bahan baru China akan membentuk suatu sistem output 260 bilion, dengan penjimatan tenaga dan perlindungan alam sekitar, industri tenaga baru, industri maklumat, bio-industri, teknologi aeroangkasa, ketenteraan, nuklear dan lain baru berteknologi tinggi pembangunan industri dan teknologi tinggi industri tradisional, penggunaan bahan-bahan baru yang semakin meluas, industri bahan-bahan baru terikat untuk berkembang. Menurut anggaran yang konservatif, pasaran global untuk bahan-bahan baru, saiz setiap tahun mempunyai lebih daripada 400 bilion dolar Amerika, pembangunan industri bahan-bahan baru dan produk-produk baru dan teknologi baru untuk menggalakkan pasaran yang lebih besar, industri bahan yang baru telah menjadi paling cepat berkembang sejak abad ke-21 salah satu industri berteknologi tinggi.


Bahan-bahan baru adalah satu bahagian penting dalam berteknologi tinggi, tetapi juga menjadi asas pembangunan berteknologi tinggi dan juruterbang, tetapi juga untuk meningkatkan industri tradisional daripada peningkatan teknologi, Laraskan kunci kepada struktur industri. Bahan-bahan baru dan teknologi maklumat, bioteknologi bersama-sama membentuk tiga tunggak hari ini dunia berteknologi tinggi, kemajuan industri, pembangunan ekonomi negara dan Keselamatan untuk memastikan daya penggerak yang penting untuk Keselamatan, bahan yang baru industri telah diiktiraf sebagai dunia paling penting dan paling cepat berkembang satu industri berteknologi tinggi, tahap penyelidikan dan skala perindustrian telah menjadi ukuran untuk sebuah negara dan Wilayah pembangunan ekonomi, Sains dan teknologi Kemajuan dan kekuatan Pertahanan Kebangsaan simbol penting. Baru teknologi bahan binaan memainkan peranan yang penting dalam pembangunan industri-industri lain panduan, sokongan dan saling bergantung. Ia adalah teknologi asas biasa Tempahan motivasi. Kemunculan teknologi baru utama banyak bergantung pada kemajuan teknologi bahan binaan.


Bahan-bahan baru boleh diklasifikasikan daripada struktur, fungsi dan aplikasi bidang dan sebagainya. Bahan-bahan baru akan dikelaskan kepada bahan-bahan maklumat elektronik, bahan tenaga baru, menggunakan bahannano, bahan komposit yang canggih, bahan-bahan seramik termaju, bahan-bahan superconducting, bahan-bahan logam bukan feros yang baru dan lain-lain kategori utama . Antaranya, bahan logam bukan feros baru, termasuk Metalurgi serbuk bahan aluminium, magnesium, titanium dan lain-lain bahan aloi logam yang ringan, berprestasi tinggi struktur bahan, bahan-bahan logam yang ultra tulen. Bahan-bahan logam yang ultra tulen merangkumi bahan-bahan yang ultra tulen seperti tembaga ultrapure, zink, nikel, kobalt, tungsten, molibdenum yang kaya, mangan, antimoni, tellurium, kadmium, Perak, titanium dan plumbum. Kesucian bahan logam yang ultra tulen adalah ke arah Pemurnian melampau pembangunan kandungan junub ppb di atas, spesifikasi produk ke arah hala tuju pembangunan secara besar-besaran.


Pada masa ini, sains bahan global sedang memasuki tempoh yang belum pernah terjadi sebelumnya inovasi dan pembangunan, pembangunan bahan-bahan yang baru ke arah kompaun berprestasi tinggi, mempunyai pelbagai fungsi, kos rendah, bahan-bahan struktur yang bergerak ke arah saiz lebih kecil, hala tuju yang lebih berkuasa. Dengan peranti peminiaturan arah penyepaduan pelbagai fungsi, modular, bahan-bahan yang berfungsi, integrasi pelbagai fungsi, integrasi bahan-bahan dan peranti telah menjadi trend yang penting, yang berkesan boleh meningkatkan produk prestasi dan mengurangkan kos.


Memandangkan teknologi yang penting pada ekonomi negara memainkan peranan besar dalam mempromosikan negara-negara di dunia melampirkan sangat penting untuk pembangunan dan promosi teknologi bahan. Amerika Syarikat, Jepun, Jerman dan negara-negara maju yang lain untuk mengekalkan kepimpinannya ekonomi dan teknologi, mempunyai bahan-bahan baru dalam penyelidikan dan pembangunan sebagai strategi utama pembangunan negara, membangunkan pelan pembangunan yang baik, dan memberi fokus sokongan dan pembangunan. China "kedua lima" rencana akan bahan-bahan baru, tenaga baru, not to exceed tenaga, penjimatan tenaga dan perlindungan alam sekitar, Bioteknologi, teknologi maklumat, peralatan pembuatan mewah dan lain-lain pengalaman tujuh tujuh generasi baru strategik industri baru muncul, daripada tujuh industri utama hubungan dapat dilihat bahawa bahan baru yang merupakan teras enam industri lain dan asas pembangunan dalam industri enam yang lain yang tidak boleh dipisahkan daripada pembangunan baru bahan-bahan.


Industri bahan-bahan baru di China pada peringkat yang kukuh pembangunan, dalam rantaian industri terus berkembang, kawasan subdividing terus muncul, lagi integrasi pembangunan Ruang besar, banyak berteknologi tinggi, industri-industri huluan dan hiliran industri dan keperluan pembinaan infrastruktur utama bahan sokongan yang baru, seperti bahan-bahan baru yang khas di semikonduktor, bahan-bahan magnet dan sebagainya tidak dapat dipisahkan daripada teras kejayaan teknologi bahan-bahan baru. Walau bagaimanapun, pembangunan dan penyelidikan teknologi bahan di China bermula lewat, miskin Yayasan, kekurangan pelaburan, walaupun dalam tahun-tahun kebelakangan, pembangunan yang pesat, tetapi berbanding dengan Barat dibangunkan negara, masih terdapat jurang yang besar.


Biro Statistik negara "Strategik kemunculan industri pengelasan (2012)" yang dikeluarkan pada bulan Disember 2012 untuk memasukkan bahan-bahan logam yang tinggi-kesucian untuk industri bahan-bahan struktur yang maju di bawah kategori bahan baru.


Logam berkualiti tinggi adalah salah satu daripada arahan-arahan penting dalam pembangunan bahan-bahan logam, dan teknologinya Pemurnian telah hotspot dalam bidang bahan-bahan baru. Pada masa ini terdapat perusahaan tidak domestik untuk menghasilkan pengeluaran secara besar-besaran lebih daripada 6N tinggi-kesucian bahan-bahan logam. Dr. Chen Dongsheng, yang mengetuai pasukan Penyelidikan saintifik secara berdikari membangunkan generasi keempat ammonia ultra-Pemurnian teknologi, mencapai pengeluaran skala logam ultra tulen gred 6N, untuk mengisi kosong domestik berjaya, dijangka percutian domestik tinggi-kesucian bahan-bahan logam jangka panjang bergantung kepada import Embarrassing situasi.


"China ialah sebuah kuasa ketara, tetapi ia bukanlah sebuah kuasa ketara, industri bahan baru telah tidak pada dasarnya menyedari dari sumber-intensive bagi teknologi yang intensif, daripada intensif buruh kepada perubahan ekonomi yang cekap" dalam


Henan Xi negara harus era baru pembangunan strategi perindustrian keperluan, keadaan mendesak negara, berdasarkan inovasi Sains dan teknologi, bahan-bahan logam yang ultra tulen dalam teknologi pengeluaran secara besar-besaran telah mencapai kemajuan kejayaan, Syarikat kami mempunyai pertama tempatan, membawa bahan-bahan logam yang Antarabangsa industri teknologi Ultra-Pemurnian, dengan hak harta intelek yang bebas, yang pertama di negara ini untuk menjalankan tentang zink, kuprum, nikel, kobalt, molibdenum yang kaya, tungsten, mangan dan lain-lain elemen logam pengindustrian di dan penulenan dan pembangunan, untuk mengisi jurang, kandungan Sains dan teknologi dalam negeri yang terkemuka, berbuka di Western dibangunkan negara di monopoli teknologi China, mewujudkan sebuah domestik ultra tulen logam bahan, era baru pengeluaran.


Matlamat pembangunan strategik Syarikat adalah untuk berjuang dalam masa lima tahun, Syarikat akan berjuang dalam negeri terbesar, jenis pengeluaran bahan-bahan logam yang ultra tulen asas, pembekal bahan-bahan logam ultra tulen yang terkenal di seluruh dunia untuk yang paling lengkap. Memendekkan jurang antara teknologi bahan bahan baru di China dan negara-negara maju, dan berusaha untuk mempromosi China "bahan kuasa" perubahan "bahan kuasa", menggalakkan peningkatan industri berkaitan, bahan-bahan mewah pembuatan industri membantu impian kuasa negara kaya.